KRANJSKA KLOBASA – KULINARIČNA GOSTJA 5. »EROTIKE 69«!

 

 

Drage obiskovalke, cenjeni obiskovalci, letos med uživanjem v kulturno umetniškem programu jublilejne »EROTIKE 69« ne boste lačni. Ker se nam obeta najbolj slovenski erotični sejem doslej, bo taka tudi njegova kulinarična ponudba. Po žepu prijaznih promocijskih cenah se boste na »EROTIKI 69« krepčali s slovensko gastronomsko posebnostjo, eno in edino kranjsko kobaso, ki jo lahko po tradicionalni recepturi proizvajajo – in tako poimenujejo – samo certificirani proizvajalci! Da gre za kulinarični presežek v domači ponudbi, dokazujejo tudi zahteve iz sosednje Avstrije in Hrvaške, ki si želita proizvajati in tržiti ta slovenski delikatesni izdelek.

Kranjska klobasa je na začetku 19. stoletja navdušila celo samega cesarja Franca Jožefa. »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!« je vzkliknil, ko so mu jo ponudili v furmanski gostilni Marinšek. Dober glas o kranjski klobasi, ki se je pred kratkim kot edini mesni izdelek znašla na poštni znamki, ni segel samo v deveto vas, marveč tudi v vesolje, kamor je kranjsko klobaso na Nasini misiji ponesla ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams. Poznate še kakšno mesnino, ki je tako neposredno segla do zvezd? Potovanje kranjske klobase pa se tam ne konča. Naravnost iz vesolja je švignila v slovensko trdorotično uspešnico GREMO MI PO SVOJO, konkretno, v kotel pornese La Toye, ki je z vlogo kuharice Mete v omenjeni filmski uspešnici postala nova ambasadorka kranjske klobase.

Skratka, pozabite na kebab in hamburger, adijo McDonald’s in Burger King! Imamo svoj kulinarični ponos, zato bomo tudi na jubilejni »EROTIKI 69« vztrajali pri promociji in prepoznavnosti slovenske kulinarike po tem izdelku. Po izročilu tradicije se kranjska klobasa uživa topla s kislim (praženim) zeljem ali kislo repo, ter hladna, z žemljo ali kajzerico, gorčico, nastrganim hrenom in vrčkom piva. Dobrodošli in – dober tek!


Ena najstarejših pisnih omemb kranjske klobase je bila v kuharski knjigi “Süddeutche Küche” Katharine Prato leta 1896.Govori o načinu kuhanja. Najstarejše navodilo za izdelavo in pripravo kranjske klobase pa je bilo objavljeno leta 1912 v šesti izdaji “Slovenske kuharice” Felicite Kalinšek.

Slovenci so jo med izseljevanjem ponesli v svet in jo naredili za svetovno prepoznavno. V germanskem svetu jo poznajo pod imenom krainer würst, v angloameriškem pa kot kransky sausage.

Pošlji komentar